Hódít a Comfort Food trend! De mi is az a Comfort Food és miért ilyen felkapott?

Hódít a Comfort Food trend! De mi is az a Comfort Food és miért ilyen felkapott?

péntek, 01 szeptember 2023

Az utóbbi években a főzés terén is egyre több angol szó, kifejezés épült be a mindennapi nyelvezetünkbe, mint például a fine dining, finger food, fast food,…, és a listát még hosszasan lehetne sorolni. Köztük, egy a Covid alatt népszerűvé vált kifejezés és a mögötte lévő jelentés is, egyre inkább nagyobb teret hódít. Ez nem más mint a Comfort Food! De mit is jelent mindez?

Amikor hét- három éve a világ kiszámíthatatlan és bizonytalan lett a világjárvány miatt, életbe lépett az a természetes emberi reakció, hogy a biztonságot nyújtó helyre akartunk visszavonulni, de a kényelem újraértelmezéséről is szó volt. Az otthon és a család az ételek megtapasztalásának helyévé vált, nem pedig egy olyan hellyé, amely csak a hétköznapokról szól.  Az utóbbi években a comfort food világában egyértelműen megfigyelhető a visszatérés a hagyományos és autentikus ételekhez. Magyarországon és más országokban is egyre többen vágynak az igazi, régi idők ízeire. A családi receptek, amelyeket nagyszülőktől vagy dédszülőktől örököltünk, újra felfedezésre kerülnek és modern módon újraértelmeződnek. Ennek köszönhetően a hagyományos ételek reneszánszát éljük, nemcsak éttermek étlapjain, hanem otthoni konyhákban is.

 

New column

Gyermekkorunk emlékeinek idézése

Az amerikaiak többségének a mac and cheese és a húsgombócos spagetti, az oroszoknak a pirog és a pelmenyi, a görögöknek a muszaka, a briteknek a pásztorpite – ezek a világ legismertebb „comfort foodjai”. A kifejezés itthon még kevéssé ismert, pedig az Egyesült Államokban már több évtizede használják. 1966-ban egy floridai lap újságírója azt írta: amikor a felnőtt emberek súlyos érzelmi stresszt élnek át, szívesen fogyasztanak olyan ételeket, amelyek a gyermekkorukat idézik fel, ezeket a fogásokat akár comfort foodnak is lehetne nevezni. Néhány évvel később a világhírű színésznő, énekesnő, Liza Minnelli használta újra ezt a kifejezést, amikor kedvenc ételeiről és édesanyja főzés iránti szeretetéről mesélt egy interjúban.

A comfort food jellemzően laktató, házias fogás, amely gyermekkorunkban gyakran került az asztalra. Pszichológusok szerint ezek az ételek pozitív emlékeket, az otthon, a biztonság, az összetartozás és a melegség érzését idézik fel bennünk – ehhez elég megérezni az illatukat. A comfort food hatását tovább erősíti, hogy Európában és Észak-Amerikában jellemzően szénhidrátban gazdag ételekről van szó, amelyek hatására a szervezetben átmenetileg megnő a boldogsághormonként is emlegetett szerotonin szintje.

 

 

New column

A hagyomány új köntösben

A globális egészségtudatosság és táplálkozási trendek közepette a comfort food iránti elvárások is változtak. Az emberek ma már olyan comfort food-ot keresnek, amelyek egészségesek is. A klasszikus receptek alkalmazkodnak az egészséges összetevőkhöz és könnyebb opciókhoz, például növényi olajok használatához az állati zsiradékok helyett, vagy kevésbé feldolgozott alapanyagok felhasználásához. Emellett, egyre többen választanak speciális diétákat, mint például a vegetáriánus, vegán vagy gluténmentes étrend, ezért a comfort food-ok is alkalmazkodnak ezekhez az igényekhez.

Az elmúlt években a technológia behatolt a konyhákba is, számos újítást hozva, amelyek megváltoztatták a főzési folyamatot és az étel élvezetét. Az intelligens háztartási készülékek megjelenése, például a multifunkciós sütők vagy a konyhai robotgépek, könnyebbé és hozzáférhetőbbé tették a főzést sok ember számára. Emellett az online receptplatformok és mobilalkalmazások is népszerűvé váltak, amelyek inspirációval szolgálnak és lehetőséget nyújtanak új receptek és főzési technikák felfedezésére.

New column

Edények, amelyekben a házias ízek még kiválóbbak

A hagyományokhoz, tradicionális vonalakhoz való visszatérés a konyhai termékekben is felfedezhető. Ilyen például az öntöttvas lábas, amelyet nagymamáink használtak, most pedig újra egy nagyon felkapott edény lett egy modernebb köntösben. Kíváló konyhai kiegészítő lehet a pörköltek, töltöttkáposzta, de még sok más hagyományos étel elkészítésére is.

New column

Elkészíthetsz akár egy rakottkrumplit, lerben sült húst a legújabb hőálló táljainkban is. Mi magunk is egy régi erdélyi csempekályhán megjelenő motívumból inspirálódva alakítottuk ki ezt a legújabb kerámia kollekciónknak, mert fontos számunkra is az, hogy továbbvigyük és őrizzük a hagyományokat.

 

Milyen irányba fejlődhet a comfort food?

Számos sztárséf tette újra népszerűvé azokat a fogásokat, amelyeket szüleiktől vagy nagyszüleiktől tanultak. És persze otthon is egyre többen próbálkoznak hagyományos receptekkel, ezen a koronavírus-járvány és a „maradj otthon” időszak csak tovább erősített.

A demográfiai változások és a globális mobilitás növekedése sokszínűbbé tette az ételkészítést és a kényelmi ételek világát is. Nyitottá váltunk az ízek és ételek világára. Az olasz, ázsiai, mexikói vagy keleti konyha ételei egyre népszerűbbek, gazdagítva mindennapi menüink választékát. Emellett az nemzetközi kulináris trendek jelentős hatással voltak más országok comfort ételeire is, ahol a hagyományt és az innovációt ötvözve új és érdekes ételek születtek.

A comfort food-ok világának fejlődése azonban itt nem áll meg, és a jövő új felfedezéseket és innovációkat hoz, amelyek még jobban elkápráztatják az ízlelőbimbókat.

Még nincs meg minden kiegészítőd a főzéshez? Itt egy lista a minden konyhában nélkülözhetetlen főzőeszközről és kiegészítőről:

Edények és serpenyők

Főzési és cukrász kellékek

Sütőben használható hőálló edények

Kések és késkészletek

Lapostányér, mélytányér, desszertes tányér és tésztás tányér a tálaláshoz

Tányérkészletek és étkészletek

Konyhai rendszerezők és fiók rendszerezők

Fűszertartók és konyhai kiegészítők

 

Kosaram
Test
cookies

A vásárlási élmény optimalizálása érdekében a Nobilacasa.hu sütiket (cookies) és hasonló technológiákat használ.

A böngészés folytatásával egyetértesz a Süti szabályzattal és azok elhelyezésével azzal a céllal, hogy jobb böngészési élményt nyújtsunk.